kozijnpro

Kozijnen en Deuren

 • EEN LICHT HUIS
  EEN LICHT HUIS als bij toverslag
 • MOOIE RAMEN
  MOOIE RAMEN voor een perfect huis
 • BESTE PRIJS
  BESTE PRIJS van heel Nederland

Condensvorming op de ramen

kondenz-dogramaMeestal ontstaat condens op het oppervlak aan de binnenkant van ramen en kozijnen in de kamer. Er ontstaat zweetvorming en men zegt dan dat de ramen wazig zijn. We moeten wazige ramen echter niet verwarren met condensvorming aan de binnenkant van het glas. Wanneer condensvorming optreedt tussen de twee glasplaten, dan is het raam defect en moet u de hulp inroepen van een specialist. Er wordt constant waterdamp afgegeven in huizen. De hoeveelheid waterdamp verschilt en word veroorzaakt door bijvoorbeeld het volgende:

 • Een mens ademt per dag 1 tot 2 liter lucht uit
 • Koken: tot 2 liter per dag bij een gezin dat uit vier personen bestaat
 • Baden, planten water geven, de was doen enz.: tot 3 liter per dag bij een gezin dat uit vier personen bestaat.

Condens ontstaat aan het uiteinde van het glas, het koudste deel van het huis. Bovendien kunnen een brede vensterbank of raamvleugel de luchttoevoer in de kamers belemmeren. Daarom ontstaat vocht eerder onderaan het glas dan in het midden.

Condens komt niet alleen voor op ramen maar op alle koude plekken in de kamer. Het veroorzaakt uitslag en schimmelvlekken op muren. Wanneer u bepaalde regels in acht neemt, kan de condens worden teruggedrongen of zelfs helemaal verdwijnen.

 1. Lucht uw huis wat vaker zodat de condens vermindert. Dit dient niet te worden gedaan via constante ventilatie of het openen van het rooster.
 2. Ventilatie via een groot open raam bespaart energie en voorkomt condens- en schimmelvorming. Het raam dient 5 tot 10 minuten wijd open te staan met de verwarming uit. De lucht die gevuld is met waterdamp wordt vervangen door frisse lucht. Herhaal dit drie tot vier keer per dag.
 3. Ruimte op het noorden verdient speciale aandacht omdat deze in de winter sneller koud wordt dan de ruimte in kamers die op het zuiden zijn gelegen. Het is beter om de temperatuur rond de 17-18 graden te houden.
 4. Voorkom temperatuurverschillen in de kamers.
 5. Lucht bij voorkeur het huis ‘s ochtends gedurende 20 minuten en zorg daarna voor een constante verwarming van de kamers.
 6. Condensvorming kan worden voorkomen door een toevoer van warme lucht.
 7. Gebrek aan verwarming veroorzaakt condens en schimmelvorming.
 8. We raden u aan om de verwarming niet steeds aan en uit te zetten zodat het huis ook ’s nachts een constante temperatuur heeft.